Lliçà de Vall se suma al Dia Mundial del Consumidor 2024

Divendres, 15 de març de 2024 a les 09:05

El 15 de març d'enguany reivindica que "El consum responsable és a prop teu" i posa en valor el comerç de proximitat

 

Amb motiu del Dia del Consumidor, que es commemora el 15 de març, la Diputació de Barcelona ha engegat la campanya “El consum responsable és a prop teu”, que vol sensibilitzar la ciutadania sobre els avantatges d’apostar pels comerços de proximitat. Un d’aquests beneficis és la menor conflictivitat: només el 6% de les reclamacions iniciades l’any passat a les Unitats Mòbils de Consum de la Diputació de Barcelona o als ajuntaments tenien el seu origen en el comerç de proximitat. L'Ajuntament de Lliçà de Vall ha volgut sumar-se a aquesta campanya. "És important posar en valor el comerç local que tenim al municipi, ja que és el que manté viva la vida del poble" afirma Josep Calvet, regidor de Comerç i Consum.

Els beneficis del consum de proximitat

El consum de proximitat permet fer un consum més reflexiu i pràctic i redueix la despesa en transport o combustible, ja que no cal fer grans desplaçaments per comprar. A més, comprar localment fomenta la connexió entre els consumidors i els productors o proveïdors de serveis, ajudant a establir relacions de confiança i garantint als clients un assessorament personalitzat.

D’altra banda, els productes locals són frescos i d'alta qualitat, ja que es comercialitzen directament des del productor al consumidor, minimitzant el temps entre la collita o la producció i la compra. Els proveïdors locals sovint ofereixen productes únics i artesanals que poden no estar disponibles en cadenes de subministrament més grans.

Pel que fa al medi ambient, el consum de proximitat redueix la necessitat de transportar béns a llargues distàncies, cosa que disminueix la petjada de carboni associada amb el transport. Aquest tipus de consum permet també reduir l'ús de plàstics, ja que els productes necessiten menys embolcalls en ser produïts i distribuïts a l'entorn proper.

Un sector feminitzat i atomitzat

En triar productes i serveis de proveïdors locals, els consumidors contribueixen directament al desenvolupament econòmic del seu entorn i afavoreixen el treball de petits productors de la zona, contribuint també a fixar població als municipis més petits i nuclis rurals.

Les dades d’afiliats a la seguretat social de la província de Barcelona en la categoria de Comerç al detall mostren que es tracta d’un sector molt feminitzat (60,49% de dones front al 48,24% del total de sectors) i amb un elevat percentatge d’autònoms (19,78% front al 14,06% del total). El sector ha recuperat els nivells pre-pandèmia, amb més de 260.000 afiliats, el que suposa un creixement de l’1,21% respecte l'any 2019 i un 9,32% dels afiliats totals a la seguretat social.

Darrera actualització: 15.03.2024 | 09:20