El municipi

Situació

Lliçà de Vall és un municipi de la comarca del Vallès Oriental que té una extensió de 10,83 km2. Es troba situat a 6 km de Granollers i a 25 km de Barcelona i gaudeix de bones comunicacions viàries (C-17, C-155, BV-1602).

El riu Tenes travessa el poble de nord a sud i és l'element comú amb la resta de municipis de la Vall del Tenes , que engloba bona part dels municipis de Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze de Safaja, Sant Feliu de Codines, Bigues, Riells, l'Ametlla del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt i Parets.

El riu Tenes deixa un marge de plana més ampla a la banda de Granollers, anomenada plana de Les Torres, que a l'oest, on s'enlaira el nucli principal de població, a una desena de metres per sobre del nivell del riu.

Lliçà de Vall, que s'alça a 125 metres d'altitud, té en el turó de Can Farners, amb 213 metres , el punt més alt del terme.

Dades bàsiques

Lliçà de Vall té una població de 6.426 habitants (any 2013) que es troba repartida en diferents nuclis urbans: Cantallops, Barri Xiol, La Miranda, Can Prat, El Mirador, Mas Gordi, Can Vilardebò, Can Salgot, La Caseta, Sant Moritz, Ca l'Estapé, Sot dels Nostris, Centre Urbà i El Pla.

El municipi també compta amb destacats polígons industrial com el Pla, el Perdellot, Manso Coll, els Batzacs, la Serra, Can Coll, Palaudàries, Can Cantallops, Can Nadal i les Argelagues.

Territori i paisatge

Lliçà de Vall presenta un relleu condicionat per la xarxa de torrents i rierols que el travessen. El municipi destaca per la dispersió dels nuclis urbans. Si en fixem en el paisatge lliçanenc es troba fortament urbanitzat i industrialitzat, sobretot a la zona sud.

Tanmateix encara hi ha espais agrícoles i zones boscoses amb pins, roures i alzines (bosc de Can Prat, de les Argelagues, de Tetuan, de Can Farners, de Can Vilardebò, Bosc Codern...).

Clima

El clima de Lliçà de Vall és mediterrani de tipus costaner central de plana prelitoral i de muntanya baixa. Com a trets elementals té un règim de pluges (626 mm/any) que es concentren en pocs dies durant l'any, sobretot a la primavera i a la tardor. Els vents de llevant solen ser els causants de les sobtades situacions d'inestabilitat atmosfèrica. Les temperatures oscil·en entre el 8° i els 12° a l'hivern i els 23° 27° a l'estiu, de mitjana.

Fenòmens d'excepcionalitat climàtica

El 12 de novembre de 1988 va haver-hi un aiguat molt fort en què varen caure més de 200 mm de pluja en menys de 24 hores. A la tardor del 1994, el 10 d'octubre, hi va haver un altre aiguat que va provocar la crescuda i el desbordament del riu Tenes més gran del s. XX. La riuada va arrencar arbres i arbustos, inundar cases, camps i fàbriques, va destruir el pont de la carretera C-155 i va haver-hi víctimes mortals.

Sembla ser que a finals del s. XIX també va haver-hi una crescuda molt important del riu. La tradició oral conta que l'any dels "tres sets" (1777) el riu també hauria inundat una zona similar a la que va inundar l'any 1994.

Indústria

Lliçà de Vall té un sector industrial molt rellevant a causa del bon condicionament dels polígons industrials i a les bones vies de comunicació que connecten el municipi amb les xarxes de distribució nacionals i internacionals.

La indústria present al municipi és molt diversa i engloba sectors com l'alimentari, l'agroalimentari, les arts gràfiques, l'automoció, la construcció, el metal·lúrgic, l'electrònic, el paperer, el plàstic, el químic, el farmacèutic, el cosmètic, el de subministres industrials, el de la fusta, el de gestió de residus, el tèxtil, el de transports i logística i el del vidre.

Comerç

L'oferta comercial es troba distribuïda bàsicament en tres nuclis: la Plaça de la Vila, l'Av. Montserrat i l'Av. Catalunya.

Els dissabtes al matí se celebra el mercat ambulant a la Plaça de la Vila, amb parades de productes variats.

Darrera actualització: 05.07.2022 | 08:30

Enllaços

Darrera actualització: 05.07.2022 | 08:30