Lliçà de Vall se suma al Dia Mundial de l'Aigua amb la mirada posada en l'episodi de sequera que travessa el país
La campanya mundial d'aquest 2023, "Sigues el canvi que vols veure al món", té com a objectiu accelerar el canvi per resoldre la crisi de l'aigua i el sanejament
Ara fa 30 anys, al 1993, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 22 de març com a Dia Mundial de l'Aigua. Aquest 2023 la campanya mundial sobre aquest dia porta per lema "Be the change you want to see in the world" (Sigues el canvi que vols veure al món), i té per objectiu animar a la gent a prendre part amb mesures particulars i en la nostra vida quotidiana per canviar la manera d'utilitzar, consumir i gestionar l'aigua de casa nostra i de la nostra activitat diària.
Sota aquest lema, l'ONU explica la següent història:
Un dia es va declarar un incendi al bosc i tots els animals van fugir espantats. Tot i així, després de posar-se fora de perill, es van quedar bocabadats contemplant les flames, amb terror i tristesa. Per sobre dels seus caps, una colibrí anava i tornava del foc, una i altra vegada. Els animals més grans li van preguntar què feia:
- Volo fins al llac a buscar aigua per ajudar a apagar les flames.
Els animals es van posar a riure i van exclamar:
- Tu sola no pots extingir l'incendi!
- És cert - va contestar la colibrí -, però jo hi estic aportant el meu granet de sorra.
En podeu trobar més informació al web de UN-Water - Be the change.
Aquesta setmana s'està duent a terme a Nova York la Conferència de l'ONU sobre l'Aigua, que pretén marcar un abans i un després en la gestió i preservació de l'aigua a nivell mundial. Tot, mentre el país i grans parts del planeta es troben immerses en una etapa de sequia que comença a ser preocupant i que s'agreujarà aquests propers mesos de calor si no es comencen a produir precipitacions abundants.
A Catalunya tots els sectors de la societat -la indústria, l'agricultura, la ramaderia, el sector turístic, l’esportiu-recreatiu, els ciutadans i l'Administració- estem contribuint des de fa anys a plantar cara a la sequera aplicant mesures d'estalvi individuals i col·lectives.
La reducció constant en el consum domèstic d'aigua per habitant i dia -actualment es troba al voltant dels 117 litres de mitjana, essent un dels més baixos d’Europa-, reflecteix el compromís assumit per tothom i, molt especialment, pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Però encara podem avançar més per fer servir l'aigua de manera correcta. Fer un bon ús de l'aigua vol dir utilitzar-la amb responsabilitat i amb solidaritat, d'acord amb la realitat hídrica del nostre país, i aplicar totes les mesures d'estalvi i d'eficiència que tenim a l'abast per aprofitar-la al màxim, sense malmetre els rius, els aqüífers i la resta d'ecosistemes hídrics per poder-ne continuar disposant en el futur. Aquí et donem 10 consells sobre com podeu estalviar aigua.
A través del portal interactiu de recursos virtuals L'Aigua per a mi podeu consultar informació per valorar l'aigua i consells per estalviar-la i fer-ne un ús eficient.