Protecció Civil de Catalunya farà una prova d'alerta als mòbils el dijous 14 de setembre

Dijous, 7 de setembre de 2023 a les 13:17

A Lliçà de Vall s'activarà a les 10 h una simulació dels avisos que es rebran en cas d'emergència greu

El pròxim dijous 14 de setembre, entre les 10 i les 13 h, aquelles persones que estiguin a l'àrea de Barcelona rebran al telèfon mòbil una alerta de Protecció Civil. En el cas concret de Lliçà de Vall i del Vallès Oriental, la prova està prevista a les 10 h. Es tracta d'una simulació dels avisos que Protecció Civil enviarà amb instruccions per protegir-se en cas d'emergència greu.

La Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta basats en telefonia mòbil, ja que els mòbils tenen una amplíssima cobertura i així s'assegura la difusió d'alertes a pràcticament tota la població que es pugui veure afectada per qualsevol tipus d'emergència. 

EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d'alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l'emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d'emergència. 
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l'usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Aquestes alertes són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu. Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l'emergència en el moment de l'enviament de l'alerta i mentre l'alerta estigui activa.

Els telèfons mòbils que tenen activada per defecte la recepció de les alertes són els de les versions següents:

  • Android versió 11 o superior
  • iOs versió 15.6 o superior

En el cas d'Android, no permeten desactivar la recepció d'aquestes alertes i en el cas d'iOs, permeten desactivar-la, però no es recomana fer-ho.

Darrera actualització: 07.09.2023 | 13:32