En marxa l'estudi per mesurar la qualitat de l'aire de Lliçà de Vall

Dimarts, 14 de setembre de 2021 a les 08:15

La Unitat Mòbil que n'estudia la qualitat s'ha situat a l'Avinguda Catalunya

Durant els mesos de setembre, octubre i novembre la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament realitzaran una avaluació de la qualitat de l’aire del poble amb la instal·lació d'una Unitat Mòbil de control atmosfèric. Aquesta UM, que està equipada amb analitzadors automàtics i equips manuals per conèixer els nivells dels principals contaminants (diòxid de nitrogen, partícules en suspensió i ozó), està situada a l’Avinguda Catalunya, en un punt de mesurament proper a les emissions del trànsit i en una zona d'elevada densitat de població del poble. Aquesta avaluació dona continuïtat a altres actuacions que s'han realitzat al municipi els darrers anys, com ara l'estudi amb la unitat mòbil al nucli urbà (maig de 2019) i els captadors passius de diòxid de nitrogen a tot el municipi (octubre de 2020).

La contaminació atmosfèrica és un dels determinants més importants de la salut de les persones i es considera el principal risc ambiental per a la salut a nivell mundial. Les malalties associades a la contaminació atmosfèrica es relacionen sobretot amb afectacions respiratòries i cardíaques. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2012, la contaminació atmosfèrica va ser responsable d’ aproximadament 3 milions de morts prematures al món, 6.860 morts en el cas de l’estat espanyol.

L’exposició a la contaminació atmosfèrica és diària i afecta al conjunt de tota la població, però els grups de població més sensibles als efectes de la contaminació són les persones amb malalties cardíaques i/o respiratòries, els nadons, els nens en edat preescolar, les persones grans i les dones embarassades. Conèixer els nivells de qualitat de l’aire als quals la població està exposada és molt important per vetllar per la salut de les persones i aplicar, si s’escau, mesures de reducció dels nivells de contaminació. Els resultats de l'estudi es publicaran al web municipal.

Darrera actualització: 14.09.2021 | 08:57